Pasta with tomato sauce herbs and tuna roe – Pasta fresca con sugo di erbe aromatiche e bottarga di tonno

This is a very tasty and fast recipe to prepare a tomato sauce for the original Italian filled fresh pasta. 
Each Italian likes eat the filled fresh pasta because it is very good and  tasty. There are many varieties of filled pasta and many kind of sauce, but today I propose my sauce for filled fresh pasta with ricotta cheese and spinach.
This Pasta is very good, fast and also easy to prepare, factors to be reckoned with.

To get an excellent result I used the Fazzoletti Pasta with ricotta cheese and spinach  by Tradizioni Padane, an italian company craft pasta, and I chose the Aroma Fresco an aromatic herbs mix by Antica Macelleria Falorni.



Tips for You for a better and very tasty result


INGREDIENTS FOR 4 PEOPLE
5 oz (150 g) for person of filled fresh pasta with ricotta cheese and spinach 
1 tbsp of extra vergin olive oil
3 medium vine tomatoes (if you want more  tomato sauce  add 1/2 tomatoes)
Half tbsp. dried aromatic herbs (mix of rosemary, thyme, sage, bay leaves) 
About a teaspoon of tuna roe (bottarga) + to taste for each dish
salt if necessary 

Attention Please: the tuna roe is very salted, pay attention when you added salt


1 – Cut vines tomatoes in cubes and pour them in a pan with oil, the dried herbs and cook, mixing occasionally.
2 – Put water in a pot and bring it to the boil, then add salt.
3 – Pour the Pasta in the pot, cook it one minute less than the recommended time on the box then drain and pour in the pan with tomato sauce and ultimate the cook, if necessaey add 1 or 2 tablespoon of cooking water.
5 – Add the tuna roe, mixing then do the portions.
6 – If you want give a strong taste add 1 teaspoon of tuna roe for each dish.
7 – Serve

Questa è una ricetta molto gustosa e veloce per preparare la pasta fresca, vi propongo il mio sugo con bottarga di tonno e erbe aromatiche.
E’ un piatto veloce e facile da preparare, fattori da non sottovalutare.


Per un risultato eccellente, ho utilizzato la pasta Fazzoletti con ricotta e spinaci di Tradizioni Padane, l’Aroma Frescoun mix di erbe aromatiche di Antica Macelleria Falorni.

Consigli per ottenere un risultato migliore e molto gustoso


INGREDIENTI PER 4 PERSONE

150 g per persona di pasta fresca ripiena con ricotta e spinaci
1 cucchiaio di olio extra vergine di oliva
3 pomodori ramati medi (Se si desidera più salsa di pomodoro aggiungere 1/2 pomodori)
Mezzo cucchiaio da tavola secchi di erbe aromatiche (rosmarino, timo, salvia, alloro)
Circa un cucchiaino di bottarga di tonno + a piacere per ogni piatto
Sale se necessario
Attenzione per favore la bottarga di tonno è molto salata, prestare attenzione al sale aggiunto

PROCEDIMENTO

1 Tagliare i pomodori a cubetti, versarli in una padella con l’olio e le erbe secche e cuocere, girandolo di tanto in tanto.
2 Mettere l’acqua in una pentola e portarla ad ebollizione, e aggiustare di sale.
3 Versare la pasta nella pentola, cuocerla un minuto in meno rispetto ai tempi consigliati sulla confezione, scolarla e versarla nella padella con il sugo di pomodoro e ultimare la cottura se necessario aggiungere 1 o 2 cucchiai di acqua di cottura.
5  Aggiungere la bottarga di tonno, mescolare quindi impiattare.
6  Per un gusto più deciso aggiungere un cucchiaino di bottarga di tonno per ogni piatto.
7 – Servire.


Buon Appetito !!
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4 thoughts on “Pasta with tomato sauce herbs and tuna roe – Pasta fresca con sugo di erbe aromatiche e bottarga di tonno

  1. Buon lunedì Donatella 🙂 che buona la pasta ricotta e spinaci e con il tuo condimento lo è ancora di più! allora io sto venendo a pranzo da te ok?

  2. I tuoi consigli e le tue ricette sono sempre straordinarie come lo sei tu, amica mia. Complimenti e un abbraccio pieno di bene ❤

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